Taxeren, een vak apart
HENGELO – Een taxatie hebben we allemaal wel eens nodig. Voor de financiering van een woonhuis of in verband met fiscale doeleinden zoals bij aangifte, in verband met successierechten of voor verslagleggingsdoeleinden. Een telefoontje naar een bekende makelaar/taxateur en het was snel geregeld. Daar is sinds begin 2016 het nodige in veranderd. Wij geven u de ins and outs.
Taxaties met een derdenbelang (bijvoorbeeld bij een woningfinanciering) moeten sinds april 2016 volgens vast protocol en richtlijnen worden uitgevoerd door professionals die zijn geregistreerd in het Nederlands Register van Vastgoedtaxateurs (NRVT). Binnen het NRVT zijn verschillende kamers ingericht voor Wonen, Landelijk en Agrarisch Vastgoed, Bedrijfsmatig Vastgoed en WOZ.
Taxateurs die in dit register staan zijn vaklui van onbesproken gedrag. Zij beschikken over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en houden zich aan de Algemene gedrags- en beroepsregels van het NRVT.
Het doel is dat alle taxaties voor iedereen (dus ook voor degene die niet bekend zijn met onroerend goed) op alle fronten duidelijk zijn. De taxateur is gebonden aan vastgestelde werkwijzen en kan ook niet meer volstaan met alleen het benoemen van een waarde. Hij moet deze beargumenteren door bijvoorbeeld referentieobjecten te benoemen en/of berekeningen bij te voegen. Ook dient hij de specifieke marktomstandigheden te omschrijven en een SWOT-analyse voor het betreffende object te maken.
Keuze in taxateur
Wat merkt u als opdrachtgever van deze wijzigingen? Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of uw beoogde taxateur zijn werk geheel onafhankelijk kan doen. Een taxateur die tevens betrokken is bij totstandkoming van een transactie zal niet kunnen taxeren voor een financiering en de taxateur uit de nauwe vrienden- of familiekring zal ook niet geheel onafhankelijk zijn.
Taxatieproces
Heeft u de geschikte taxateur gevonden dan zal hij met u de opdracht schriftelijk vastleggen. Dit is een verplichting en bestaat uit een uitgebreide opdracht waarin onder andere onafhankelijkheid, doel, werkwijze en tarief horen te staan.
Hierna komt de taxateur uw woning opnemen. Hierbij kijkt hij naar de bouwaard van uw woning, de staat en het onderhoud, indeling van de woning en natuurlijk de woningoppervlakte en kaveloppervlakte. Ook rechten en verplichtingen naar anderen worden meegenomen in het uiteindelijke taxatierapport en kunnen de waarde van het pand in kwestie beïnvloeden.
Naast het opnemen van uw woning zal de taxateur naar alle externe omstandigheden kijken, die van invloed kunnen zijn op de waarde van uw woning. Denk hierbij aan verkoopprijzen van vergelijkbare panden in de regio, gebruiksmogelijkheden van uw woning, het bestemmingsplan, bouwkundige aspecten en milieuproblematiek.
De makelaar levert aan het eind van dit proces zijn rapportage op, het taxatierapport.
Bij taxaties voor woningen kan gekozen worden voor validatie door vallidatieinstituten zoals het NWWI. Door veel bankinstellingen wordt dit vereist. Taxaties van bedrijfsmatig vastgoed en objecten in de categorie landelijk- en agrarisch vastgoed dienen te worden voorzien van een plausibiliteitsverklaring door een NRVT geregistreerde taxateur die ingeschreven staat in de desbetreffende kamer.
Kortom, taxeren is een vak apart geworden.
Kromhof-Pullen taxeert
De taxateur van Landerijenbureau Kromhof-Pullen staat ingeschreven in de kamer Wonen en kamer Landelijk- en Agrarisch Vastgoed en is u van graag van dienst bij al uw taxatievraagstukken. Wilt u meer weten over het taxatieproces of taxatiekosten? Neem contact met ons op of bekijk de mogelijkheden en onze certificeringen op onze pagina Taxaties.
Meer blogs
Zoals onlangs in de Tubantia te lezen is geweest zullen een aantal kerken van de Heilige Geest Parochie aan de eredienst worden onttrokken, waarna verkoop aanstaande is. De kerken zijn ondanks het teruglopend kerkbezoek onderdeel van het plaatselijke dorpshart. Nagenoeg niemand wil de kerken vanwege het karakteristieke uiterlijk kwijt. Derhalve wordt er door de plaatselijke…
Verder lezenHENGELO – Inmiddels is het jaarinflatiecijfer, berekend door het CBS, bekend gemaakt. Voor veel huur- en erfpachtcontracten kan dit flinke gevolgen hebben, omdat is afgesproken dat de huur of canon wordt geïndexeerd op basis van de Consumentenprijsindex, oftewel de CPI-index. Het voorlopig berekende cijfer over 2022 t.o.v. 2021 bedraagt 10%. Op de website van het…
Verder lezen